Καλοσώρισμα από την ψυχολόγο για την πρώτη σου συνεδρία

Καλοσώρισμα από την ψυχολόγο για την πρώτη σου συνεδρία post thumbnail image

Καλώς ήρθες στην ψυχοθεραπευτική σου εμπειρία! Να είσαι σίγουρος/η ότι χαίρομαι για τη γνωριμία.

Είμαι περίεργη να μάθω τι σε ωθεί στην αναζήτηση βοήθειας. Ποιά δυσκολία σου φαντάζει ανυπέρβλητη, σε ποια φάση ζωής σε γνωρίζω, ποιους άλλους τρόπους να υπερβείς τις δυσκολίες σου χρησιμοποίησες ως τώρα.

Πιθανόν να νιώθεις άγχος για την πρώτη μας γνωριμία… δε σε αδικώ. Η σκέψη ότι θα μιλήσεις για αυτά που σε δυσκολεύουν σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Πόσο μάλλον σε μια άγνωστη. Να είσαι βέβαιος/η ότι έχω συνηθίσει να ακούω γεγονότα επώδυνα, καταστάσεις πολυσύνθετες. Μη διστάσεις να μοιραστείς ό,τι θεωρείς απαραίτητο ότι θα με κάνει να καταλάβω καλύτερα αυτό που βιώνεις. Ό, τι και να έχεις να θέσεις, σίγουρα είναι μοναδικό και ως τέτοιο ανυπομονώ να το ακούσω.

Τις στιγμές που νιώθεις αμήχανα στην κουβέντα μας, θέσε το. Ακόμα και αν δεν τολμάς, εμπιστεύσου με… κατά πάσα πιθανότητα να σε νιώσω και να ‘σώσω’ εγώ την αμηχανία στη στιγμή.

Αν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις από πού θα αρχίσεις … τι απ’ όλα θα επιλέξεις να περιγράψεις, πόσα πολλά θα προλάβεις να μοιραστείς, αφέσου στη διαδικασία. Πιθανόν να σε διακόψω, να προσανατολίσω τη συζήτηση εστιάζοντας σε περιοχές που θα ήθελα να μάθω περισσότερα σ’ αυτό το ξεκίνημα της γνωριμίας μου μαζί σου. Ίσως νιώσεις ότι δεν ειπώθηκαν όλα όσα έχεις να πεις… φυσικά! Δε θα μπορούσαμε σήμερα! Στόχος της πρώτης συνάντησης είναι να γίνει η γνωριμία μας, να επέλθει η αρχική εξοικείωση και να ορίσουμε το περιεχόμενο της συνεργασίας μας. Να εντοπίσουμε τους στόχους μας στη θεραπευτική σχέση που ξεκινάμε. Μην το απαξιώνεις! Είναι απαραίτητο για μένα και πολύ βοηθητικό για σένα. Ο προσδιορισμός του προβλήματος είναι πολλές φορές δύσκολος από μόνος του και είναι αυτή η δυσκολία ακριβώς που πολλές φορές σε απομακρύνει από την αντιμετώπισή του.

Πόσο θα κρατήσει η συνεργασία μας? Εβδομάδες, μήνες, χρόνια. Εξαρτάται κυρίως από εσένα, από το βαθμό αυτοδιερεύνησης που επιδιώκεις. Υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν μια ανακούφιση σε συγκεκριμένη δυσφορία και άλλοι που αναζητούν αυτοβελτίωση ακόμα και όταν οι δυσκολίες έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία και θα το αποτιμούμε διαρκώς.

Σε χαιρετίζω για την απόφασή σου, αναγνωρίζω ότι θέλει δύναμη και θάρρος να σχεδιάσεις και να οργανώσεις μια απόπειρα αλλαγής σου. Ξέρω ότι μπορεί να μη νιώθεις δυνατός/ ή αυτήν την περίοδο, αλλά η αποφασιστικότητά σου αυτήν τη στιγμή είναι σπίθα δύναμης … αναγνώρισέ το αυτό στον εαυτό σου κι εσύ.

Καλή αρχή εύχομαι, είμαι μαζί σου ήδη ….

Σχετικά άρθρα

συμβουλευτική

Τι είναι συμβουλευτική;Τι είναι συμβουλευτική;

Τη συμβουλευτική καταρχήν την καθορίζει το αίτημα. Για να υπάρχει συνεδρία συμβουλευτικής πρέπει να διατυπωθεί αίτημα συμβουλευτικής από τον ενδιαφερόμενο. Αίτημα συμβουλευτικής μπορεί να σταθεί ένα ερώτημα το οποίο απευθύνεται σε

ψυχοθεραπεία

Τι είναι ψυχοθεραπεία;Τι είναι ψυχοθεραπεία;

Στην ψυχοθεραπεία πρέπει να υπάρχει μια συστηματικότητα στις συνεδρίες σε μια ψυχοθεραπευτική σχέση (συνήθως σε εβδομαδιαία συχνότητα) που σταδιακά αραιώνει μέχρι που σταματά. Η διάρκεια κυμαίνεται από δύο μήνες έως