Μάθετε για μένα

‘Ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που κάνουν αυτό που αγαπούν’…

Πρίν γίνω ψυχολόγος στη Θεσσαλονίκη, δε γνώριζα τόσο την αξία αυτής της φράσης όταν επέλεγα τις σχολές σπουδών μου το 1999, δηλώνοντας όλες τις Σχολές Ψυχολογίας της Ελλάδας. Τότε για μένα αυτό ήταν μια φράση που υποδήλωνε ένα νόημα χωρίς όμως να έχει γίνει βίωμα. Στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου μπήκα λοιπόν το 1999 με μεγάλη χαρά καθώς ήταν η φιλοδοξία μου, η επιλογή μου, χωρίς όμως να έχω προσδιορισμένο το γιατί. Ήταν η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς, ο πλούτος των συναισθημάτων, η ανάγκη για επικοινωνία και η διερεύνηση αυτής της ανάγκης? Αλλά πάνω απ’ όλα μάλλον το εκπληκτικό κατά το οποίο όλα αυτά τα οποία θα μελετούσα καθόλου μακρινά και αόριστα δεν φάνταζαν, καθώς υποκείμενο και αντικείμενο μελέτης στην επιστήμης της Ψυχολογίας ταυτίζονται!


Σπουδές, Εξειδίκευση και Πρακτική

Η αποφοίτηση μου από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης το 2003(αριθμός αδείας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου 24/16229) με βρήκε ακόμα πιο συνειδητοποιημένη για την εφαρμογή της Ψυχολογίας στον κλάδο της Ψυχοθεραπείας. Mαγεύτηκα από τις ιδιότητες της θεραπευτικής σχέσης και της επίδρασης που αυτές έχουν στην προσπάθεια του θεραπευόμενου. ‘Η ψυχοθεραπεία είναι τέχνη ή επιστήμη?’ ήταν ένα ερώτημα που σκάλωσε στο νου μου και τροφοδότησε τη δίψα μου για μετεκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία. Ακολούθησα λοιπόν τετραετές μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Θεσσαλονίκης, πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας (E.F.T.A).Έκτοτε, (2007) κάθομαι στην ‘πολυθρόνα’ της ψυχοθεραπείας, θέση που ποτέ δεν θέλησα να αποχωριστώ. Θέση που έκτοτε αγαπώ, προστατεύω και σέβομαι πλήρως και βαθειά.

Παράλληλα με την ψυχοθεραπευτική μου δραστηριότητα ως ψυχολόγος, ανέπτυσσα επαγγελματικές εμπειρίες στα πλαίσια συνεργασίας μου με πολλά πλαίσια και δομές. Ήθελα ανέκαθεν να αποτελώ μέλος ομάδας και η δυνατότητα να γνωρίζω διαφορετικές πτυχές την ψυχοσύνθεσης και κοινωνικής λειτουργίας του ανθρώπου μέσα από τον διαφορετικό πληθυσμό στον οποίο οι διάφοροι κοινωνικοί οργανισμοί και υπηρεσίες στόχευαν, φάνταζε πλούτος για μένα. Ξεκίνησα μέσα από τον κλάδο της εργασιακής ψυχολογίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού εργαζόμενη αρχικά στο ΚΕΚ ΕΡΓΟΜΑΘΗΣΗ Α.Ε. Υποστήριζα μέσα από σχέσεις συμβουλευτικής ανέργους και καταρτιζόμενους στη διαμόρφωση επαγγελματικού σχεδίου και συμμετείχα στην επιλογή προσωπικού (τμήμα ανθρώπινου δυναμικού) μέσα από τη συνεργασία μου με το Κέντρο ΕΛΚΕΠΑ.

Στην πορεία, σε βάθος τριετίας στο Κεντρο Εργανη υποστήριξα γυναίκες στις επιχειρηματικές τους ιδέες και στη διεργασία της αυτοοργάνωσής τους. Συμμετείχα στην εγκαθίδρυση κλίματος εμπιστοσύνης, καλής συνεργασίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας μέσα από την ίδρυση και ενίσχυση γυναικείων συνεταιρισμών καθώς επίσης και στη διαδικασία χτησίματος ομάδας και ενίσχυσης της συνεργασίας των μελών τους. Από το 2008 και για την επόμενη τετραετία είχα συνεργασία με διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα δια βίου κυρίως μάθησης (Ι.Ε.Κ, ΚΕΚ) διδάσκοντας σε εκπαιδευόμενους συναφών ειδικοτήτων επι μέρους θέματα Ψυχολογίας. Η διδακτική μου εμπειρία συνεχίστηκε και στο Κέντρο Νησίδα μέσα από την διοργάνωση προγραμμάτων απόκτησης δεξιοτήτων συμβουλευτικής σε φοιτητές και αποφοίτους ψυχολογίας. Από το 2008 για εξι περίπου χρόνια, ξεκινά το δημιουργικό μου ταξίδι ως ψυχολόγος μέσα από τον συντονισμό ομάδων γονέων. Στις ομάδες συμβουλευτικής γονέων, στα πλαίσια του έργου ‘Σχολές Γονέων’ του Ι.ΝΕ.ΔΙΒΙ.Μ, και στα μικρά groups γονέων στη ΝΗΣΙΔΑ, μοιραζόμασταν άγχη και ανησυχίες γονεϊκότητας, λειτουργούσαμε αλληλοϋποστηρικτικά. Η εκπαίδευση δεξιοτήτων επικοινωνίας με το παιδί, η ενίσχυση αυτοπεποίθεσής του και η εκπαίδευση στην υπευθυνότητα, που ήταν κάποια από τα περιεχόμενα που δούλεψα με τις ομάδες μου, οδήγησαν στην παραγωγή πολύτιμων εργαλείων συμβουλευτικής που συμπεριλαμβάνουν όλη μου την τεχνογνωσία στην δουλειά μου με τους γονείς και που αξιοποιώ μέχρι και σήμερα ιδιωτικά στη συμβουλευτική γονέων.

To 2012 γίνομαι μέλος ερευνητικής ομάδας στην Αναστοχαστική Θεραπευτική Πράξη, συμμετοχή που συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια. Μια ομάδα συναδέλφων με θεραπευτική δράση και ενδιαφέρον διερευνούμε μέσα από μια πραξιακή προσέγγιση θεωρητικές έννοιες και θεραπευτικές τεχνικές.

Το 2013 είναι μια κομβική χρονιά στην επαγγελματική μου πορεία. Η ίδρυση του Κέντρου Νησίδα σε συνεργασία με στενό κύκλο συνεργατών μου, έρχεται να ολοκληρώσει όλη την ανάγκη μου για δημιουργικότητα. Ομάδες αυτογνωσίας, υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, παρεμβάσεις σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ομάδες εφήβων, ομάδες γονέων. Κάθε δράση και ένα κουτί Πανδώρας που με εξόπλισε και συνεχίζει να με εξοπλίζει μέχρι σήμερα με θεραπευτικές εμπειρίες, δεξιότητες και γνώσεις αλλά κυρίως να καλύπτει την ανάγκη μου για αυτοπραγμάτωση μέσα από την εργασία.

Το 2013 ξεκινά επίσης η εργασία μου ως ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υποστήριξα γυναίκες που υπόκειντο βία στη διαδικασία ενδυνάμωσης, αυτονόμησης και απόδρασης από τις κακοποιητικές τους σχέσεις. Παράλληλα, συμμετείχα σε δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για θέματα έμφυλης βίας (εισηγήσεις, οργάνωση εκδηλώσεων κλ.π). Συμμετείχα στην ευαισθητοποίηση εφήβων μέσα από την οργάνωση δράσεων σε σχολεία, συμμετείχα στην παραγωγή επιστημονικού υλικού με στόχο την ευαισθητοποίηση. Η ‘βουτιά’ μου για αυτά τα χρόνια σε θέματα έμφυλης βίας, στιγμάτισε και επηρέασε την οπτική μου σε πολλά θέματα ως πολίτης, γυναίκα, επαγγελματίας. ‘ Φεύγοντας σε παίρνω μαζί μου’

Από το 2017 στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης, εργάζομαι ως ψυχολόγος υποστηρίζοντας μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό στηρίζοντας ψυχολογικά τη διαδικασία ένταξης τους. Συμμετέχω σε τοπικά δίκτυα και επιστημονικές συναντήσεις εργασίας, παρέχω υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, συμμετέχω στην οργάνωση δράσεων με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Το Κέντρο Νησίδα αποτελεί πλέον σταθερά την επαγγελματική μου στέγη. Από το 2007 παρέχω υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής κυρίως σε εφήβους, ενήλικες, γονείς, ζευγάρια και οικογένειες καθώς επίσης και υπηρεσίες ομαδικής ψυχοθεραπείας ενηλίκων και ομαδικής συμβουλευτικής γονέων. Καθημερινά, ως ψυχολόγος, συνδέομαι με ανθρώπους θεραπευτικά και με δέος αποτελώ κομμάτι της προσπάθειας τους για αλλαγή. Εργαζόμενοι, καταρτιζόμενοι, γυναίκες, γονείς, ζευγάρια, θεραπευόμενοι, έφηβοι, παιδιά, οικογένειες, μετανάστες, πρόσφυγες είναι ο πλούτος που γνώρισα και με κάποιον τρόπο συσχετίστηκα μαζί τους στο πέρασμα των χρόνων. Από τότε που, το 1999 που διαισθανόμουν ως ευχής έργον την εισαγωγή μου στη Σχολή, έρχομαι σήμερα να στέκομαι με ευγνωμοσύνη σε όλα αυτά που τα επαγγελματικά μου βήματα μου επιφύλασσαν…