Οικογενειακή Θεραπεία

Οικογενειακή Θεραπεία post thumbnail image

Οικογενειακή Θεραπεία. Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει το σύστημα της οικογένειας με έναν ζωντανό οργανισμό που όταν ένα όργανό του υποφέρει, υποφέρει και ολόκληρος ο οργανισμός. Με παρόμοιο τρόπο οι δυσκολίες που βιώνει ένα μέλος της οικογένειας βιώνονται από ολόκληρη την οικογένεια, οι αλλαγές που επηρεάζουν το ένα μέλος επηρεάζουν την οικογένεια στο σύνολό της. Υπό αυτήν την οπτική, εφόσον οι δυσκολίες του ατόμου αφορούν την οικογένεια ολόκληρη, μπορούν να παρατηρηθούν, να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν μέσα στο ίδιο το σύστημα της οικογένειας.

Η οικογενειακή θεραπεία λοιπόν είναι μια θεραπευτική παρέμβαση που εμπλέκει όλα τα μέλη της οικογένειας στη θεραπεία του ατόμου κυρίως επειδή αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή των μελών της οικογένειας στις δυσκολίες που ‘φαίνεται’ να αντιμετωπίζουν τα μέλη ατομικά. Ο οικογενειακός θεραπευτής στοχεύει στις αλλαγές των σχέσεων και των τρόπων επικοινωνίας συνολικά στην οικογένεια, αλλαγές που θα επιφέρουν αλλαγές τόσο στην οικογένεια ως ομάδα όσο και στην προσωπική ανάπτυξη του κάθε μέλους μεμονωμένα.

Η οικογενειακή θεραπεία συστήνεται στις οικογένειες που ανησυχούν για ένα μέλος τους και θέλουν να συμμετέχουν υποστηρικτικά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών του, καθώς επίσης και στις οικογένειες που βιώνουν δύσκολα τις σχέσεις και την επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη τους (συγκρούσεις, εντάσεις, διαχείριση μεταβατικών σταδίων στον κύκλο ζωής της οικογένειας) και θέλουν να το αλλάξουν αυτό.

Η διάρκεια της οικογενειακής θεραπείας συνήθως παίρνει περισσότερο χρόνο καθώς και η συχνότητα των θεραπευτικών συναντήσεων συνηθίζεται να είναι πιο αραιή (μια φορά στις 2-3 εβδομάδες).

Σχετικά άρθρα

Online ΨυχοθεραπείαOnline Ψυχοθεραπεία

Η online ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική μέσω skype είναι ένας τρόπος να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια, πρακτικά κυρίως, που ωστόσο αποθαρρύνουν κάποιον στη σκέψη του να αναζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο. Στη συνεδρία μέσω skype

Συμβουλευτική ΓονέωνΣυμβουλευτική Γονέων

Συμβουλευτική Γονέων. Στις συναντήσεις συμβουλευτικής γονέων ενισχύονται οι δεξιότητες επικοινωνίας του γονέα απέναντι στο παιδί και μέσα στην οικογένεια. Συζητιούνται οι προβληματισμοί του είτε αυτοί αφορούν τη δική του συμπεριφορά