Πως να προετοιμάσω το παιδί μου για την επίσκεψη στον ψυχολόγο;

Πως να προετοιμάσω το παιδί μου για την επίσκεψη στον ψυχολόγο; post thumbnail image

Πως να προετοιμάσω το παιδί μου για την επίσκεψη στον ψυχολόγο; Η απόφαση του γονέα να απευθυνθεί σε έναν ειδικό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί δεν είναι εύκολο βήμα. Μία επόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο γονιός είναι πως θα φέρει και το παιδί στον ψυχολόγο.

Συχνά οι γονείς βρίσκονται σε μεγάλη αμηχανία. Τί να του πω; Πώς θα το πάρει; είναι μερικές από τις ερωτήσεις που βασανίζουν τη σκέψη τους. Εξίσου συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με παιδιά που δεν ξέρουν ποιοι είμαστε ή γιατί τα έχουν φέρει σε μας οι γονείς του. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως της θεραπευτικής σχέσης είναι η ειλικρίνεια. Ειλικρίνεια ανάμεσα σε μας και τους γονείς και σίγουρα ανάμεσα σε μας και τα παιδιά. Η ειλικρίνεια αυτή μπορεί να ξεκινήσει πριν ακόμα περάσει το παιδί το κατώφλι μας. Όπως εξηγεί ο γονιός στο παιδί ότι πηγαίνει στο γιατρό γιατί έχει πυρετούλι και πρέπει να γίνει καλά, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να του εξηγήσει ότι π.χ. τώρα τελευταία επειδή είναι λυπημένο ή επειδή συνέβη ένα γεγονός στην οικογένεια θα πάνε όλοι μαζί σε έναν ειδικό για να τους βοηθήσει όλους μαζί. Εκεί, με τον ψυχολόγο θα παίξει, θα κάνει ασκησούλες και θα μπορέσει να ανακαλύψει τρόπους για να νοιώθει καλύτερα, να περνάει καλύτερα και να συμπεριφέρεται καλύτερα.

Αν τονίσουν ότι και οι ίδιοι θα βοηθηθούν για να βελτιωθεί το κλίμα στην οικογένεια, τότε παίρνουν ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους του παιδιού και μοιράζονται όλοι μαζί την ευθύνη της θεραπείας. Με ξεκάθαρες εξηγήσεις και χωρίς υπεκφυγές, το παιδί πλησιάζει τον ψυχολόγο χωρίς άγχος και εδραιώνει γρηγορότερα μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.

Σχετικά άρθρα

πρόβλημα στην οικογένεια

Πρόβλημα στην οικογένεια. Οικογενειακή ή ατομική ψυχοθεραπεία;Πρόβλημα στην οικογένεια. Οικογενειακή ή ατομική ψυχοθεραπεία;

Οικογενειακή ή ατομική ψυχοθεραπεία; Θα επιλέξει ο ψυχολόγος; Εξαρτάται από το πόσοι σύμμαχοι υπάρχουν για τη θεραπευτική σχέση! Για τους συστημικούς (οικογενειακούς) θεραπευτές, τις περισσότερες φορές η συμμετοχή των υπόλοιπων